Σάββατο 4 Οκτωβρίου 2014

Γιατί κλαίμε όταν καθαρίζουμε κρεμμύδια;

Σε όλους μας έχει τύχει να το πάθουμε όταν είμαστε δίπλα σε κάποιον που τα καθαρίζει ή 

καθαρίζουμε εμείς.

Γιατί όμως συμβαίνει αυτό και δακρύζουμε;

Ας δούμε!

Όλοι μας σχεδόν έχουμε νιώσει αυτή την περίεργη αίσθηση: όταν καθαρίζουμε κρεμμύδια κάτι συμβαίνει στα μάτια μας – αισθανόμαστε κάποιο τσούξιμο και δακρύζουμε νιώθοντας έτσι μια ανακούφιση σε αυτήν την περίεργη κατάσταση.

Αυτό που συμβαίνει είναι στην ουσία κάτι σχετικά απλό, αλλά ας το πιάσουμε από την αρχή του νήματος, απλά και κατανοητά !

Όταν καθαρίζουμε ή κόβουμε ένα κρεμμύδι, στην ουσία «σπάζουμε» κάποια κύτταρά του και για να το πούμε έτσι απλά, απελευθερώνονται διάφορες ουσίες οι οποίες αν και ήταν αποθηκευμένες χωριστά, πλέον με το σπάσιμο και την απελευθέρωσή τους, ενώθηκαν.

Κατά την ένωση όμως δύο συγκεκριμένων τέτοιων ουσιών, παράγεται κάποιο αέριο.

Φανταστείτε σαν να έχουμε 2 μπαλόνια μέσα σε έναν κουβά, το ένα με άσπρη μπογιά και το άλλο με μαύρη.

Αν τα κόψουμε με ένα γιγάντιο μαχαίρι, τότε οι δύο μπογιές, αναμειγνύονται και δημιουργείται μια γκρι μπογιά, το αέριο στην περίπτωσή μας…

Με το που δημιουργείται αυτό το αέριο, πηγαίνει προς τα επάνω και πέραν του ότι κολλάει στα χέρια μας κατά την αποχώρηση, έρχεται σε επαφή και με τα μάτια μας…

Τώρα, τα μάτια μας όσο στεγνά και να είναι, είναι πάντα λίγο υγρά και φυσικά όπως γνωρίζουμε, είναι αρκετά ευαίσθητα.

Οπότε όταν αυτό το αέριο -το αποτέλεσμα της ένωσης- φύγει από το κρεμμύδι και έρθει σε επαφή με το υγρό – το «νερό» των ματιών μας, τότε γίνεται ακόμα μία ένωση και σχηματίζεται ένα οξύ το οποίο ερεθίζει τα μάτια μας!

Οπότε πως θα αντιδράσουν τα μάτια μας για να «ξεπλύνουν» – διώξουν αυτό το οξύ; Μα θα δακρύσουν φυσικά!

Έτσι λοιπόν τα μάτια δακρύζουν για να διώξουν αυτό το οξύ και όσο περισσότερο μένουμε εκτεθειμένοι, τόσο περισσότερο δακρύζουμε για να διώξουμε αυτό από πάνω τους.

Γι’ αυτό λοιπόν κλαίμε όταν καθαρίζουμε κρεμμύδια που στην ουσία δηλαδή δεν κλαίμε, απλά δακρύζουν τα μάτια μας.

newsbomb


και με  περισσότερες λεπτομέρειες……

Όταν κόβουμε ένα κρεμμύδι, απελευθερώνεται ένα αέριο το οποίο λέγεται Propanethiol S-oxide και είναι ένα οξείδιο του θείου.

Στη συνέχεια, το αέριο αυτό αναμειγνύεται με κάποια ένζυμα του κρεμμυδιού και μέσω
χημικής αντίδρασης παράγεται αέριο του θείου, το οποίο όταν φτάνει στα μάτια μας δημιουργείται ένα ήπιο οξύ που τα ερεθίζει. Φυσιολογικά, θα έπρεπε ο οργανισμός μας να αντιδράσει και να κλείσει τα μάτια εμποδίζοντας το αέριο να φτάσει σε αυτά. 

Αυτό όμως δεν είναι καθόλου καλή ιδέα και το μόνο που μπορεί να κάνει ο οργανισμός είναι να ανοίξει τους δακρυγόνους αδένες και να παράγουν τα δάκρυα. Πως μπορούμε, όμως, να προστατευτούμε από αυτό το αέριο όταν κόβουμε κρεμμύδια; Υπάρχουν πολλές πρακτικές, όπως για παράδειγμα:

να φορέσετε προστατευτικά γυαλιά. Αυτή η λύση δουλεύει πάντα!
να κόβετε το κρεμμύδι κάτω από μια τρεχούμενη βρύση. Το νερό εμποδίζει την αντίδραση όταν κόβετε το κρεμμύδι και δεν δημιουργείται το αέριο που μπορεί να φτάσει στα μάτια σας.
να βάλετε το κρεμμύδι στο ψυγείο για 10 λεπτά πριν το κόψετε. Οι χαμηλές θερμοκρασίες επιβραδύνουν την αντίδραση στο κρεμμύδι, οπότε λιγότερο αέριο θα φτάσει στα μάτια σας, το οποίο μπορεί να μη καταλάβετε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου